Uit wie bestaat BZS?

Brandweernetwerk Zeehaven-Schelde (BZS) is een publiek-private samenwerking. Het netwerk werd in 2022 opgericht door de twee hulpverleningszones bevoegd voor de zeehaven, het havenbedrijf en vijf industriële partners die beschikken over een voltijdse brandweerdienst. Vanaf 2023 groeide het netwerk aanzienlijk langs de private kant met een groot aantal industriële bedrijven die beschikken over een deeltijdse beroepsbrandweer.

Publieke leden

Brandweer Zone Antwerpen

Brandweer Zone Antwerpen (BZA) is de hulpverleningszone bevoegd voor de negen Antwerpse districten en de gemeentes Zwijndrecht en Wijnegem. BZA telt zo'n 700 personeelsleden gespreid in vier compagnieën. Ze beschikken naast de standaard brandweermaterialen eveneens over gespecialiseerde blusmiddelen voor industriële brandbestrijding. In het grondgebied wonen meer dan een half miljoen mensen.

Hulpverleningszone Waasland

Hulpverleningszone Waasland (HVZW) is actief in het noordoosten van de provincie Oost-Vlaanderen in de streek rond Sint-Niklaas en de Waaslandhaven, goed voor zo'n kwart miljoen inwoners. Hiervoor doet ze beroep op een korps van beroepsbrandwachten en vrijwillige medewerkers. Naast brandweerzorg is HVZW ook actief in de Dringende Geneeskundige Hulpverlening (DGH).

Port of Antwerp-Bruges

Port of Antwerp-Bruges (POAB) is de tweede grootste haven van Europa. De haven behandeld jaarlijks zo'n 290 miljoen ton internationale maritieme lading en heeft de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. Dit is goed voor, direct en indirect, een totaal van rond de 164 000 jobs en voor een toegevoegde waarde van bijna 21 miljard euro. POAB is een faciliterende partner binnen Brandweernetwerk Zeehaven-Schelde en doet eveneens een bijdrage van sleepboten met bluscapaciteit, ondersteunende vaartuigen en inzet van drones in het netwerk.

Private leden

BASF

BASF Antwerpen is het grootste chemische productiecentrum van België, met zo'n 3600 medewerkers en meer dan 50 individuele installaties. Het portfolio omvat naast basischemie ook gespecialiseerde chemicaliën, kunststoffen en voorproducten, veredelingsproducten en anorganica. De producten van BASF Antwerpen worden verder ingezet in nagenoeg alle verwerkende sectoren, zoals de auto-industrie, de bouwsector, productie van papier, lederwaren en sportartikelen, alsook de textiel, voeding- en farmaceutische sectoren.

Covestro

Covestro is een productent van onder andere hoogtechnologisch kunststof polycarbonaat, als aniline en polyether, beide tussenproducten voor de productie van polyurethanen. Daarnaast worden coatings, adhesieven en gespecialiseerde ruwe materialen ontwikkeld. Deze producten worden gebruikt in verschillende industrieën, waaronder de bouw, electronica en automotive. De site stelt zo'n 880 mensen tewerk.

Evonik

Evonik vervaardigt chemicalieën in 11 productie-eenheden op een terrein van zo'n 109 hectare. Zo worden onder meer grondstoffen voor de productie van siliconen voor de elektro- en communicatie-industrie geproduceerd. Deze producten worden onder andere gebruikt als bindmiddel in drukinkten, verven en lakken. Evonik produceert eveneens grondstoffen voor autobanden, bleekmiddelen en milieuvriendelijke herbiciden. De locatie te Antwerpen telt meer dan 1000 medewerkers.

ENGIE

De deelname van ENGIE in BZS is beperkt tot de kerncentrale van Doel (KCD). Op de site staan 4 drukwaterreactoren, die behoren tot de veiligste ter wereld. De 3 reactoren in productie hebben een totaal vermogen van 1916 MW. Doel 3, met een vermogen van 1006 MW, werd op 23 september 2022 uit dienst genomen. De centrale van Doel stond in 2022 in voor ongeveer een kwart van de totale elektriciteitsproductie in België.

TotalEnergies

Het TotalEnergies-platform in Antwerpen bestaat uit drie geïntegreerde sites: TotalEnergies Refinery Antwerp (TERA), de grootste raffinaderij van België, die jaarlijks 16 miljoen ton aardolie verwerkt tot brandstoffen en petrochemische grondstoffen; TotalEnergies Olefins Antwerp (TEOA), waar nafta en butaan worden omgezet in ethyleen en propyleen voor de kunststofindustrie; en TotalEnergies Polymers Antwerp (TEPA), dat ethyleen verwerkt tot hoge-dichtheidspolyethyleen (HDPE) voor diverse toepassingen.

ADPO

ADPO baat een tankopslagterminal uit van zo'n 400.000m3 totale opslagcapaciteit, waarvan 150.000m3 in roestvrijstaal uitgevoerd. Hierdoor beschikken ze over de mogelijkheid om een groot aantal gespecialiseerde chemicalieën te verwerken in de Life Sciences & Healthcare industrie. Het tankenpark is hoogtechonologisch uitgevoerd met laad- en losmogelijkheden tussen scheepvaart, weg- en spoorvervoer. ADPO beschikt daarnaast over de mogelijkheden om producten te mengen, koelen en filteren op locatie, alsook het uitvoeren van projecten op maat voor klanten.

Advario

Advario Stolthaven Antwerp NV biedt geavanceerde opslag- en handlinginfrastructuur voor olieproducten, chemicaliën en gassen en is ISCC-gecertificeerd voor de opslag en verwerking van bio-gebaseerde en hernieuwbare producten.

Bayer

Bayer Antwerpen, een wereldwijde marktleider in gewasbeschermingsmiddelen en zaden, telt zo'n 750 medewerkers tewerkgesteld in een 5-tal productieinstallaties. Het bedrijf ontwikkelt geneesmiddelen met een focus op focus ligt op cardiologie, oncologie, women’s health, hematologie en ophtalmologie. Daarnaast produceert Bayer voorschriftvrije geneesmiddelen voor allergieën, pijnbestrijding, hoest en verkoudheid, huid- en voetverzorging, producten tegen maag- en darmklachten, producten tegen schimmelinfecties en voedingssupplementen

ExxonMobil

De ExxonMobil-raffinaderij in Antwerpen, operationeel sinds 1953, verwerkt dagelijks ongeveer 320.000 vaten ruwe olie tot producten zoals LPG, benzine, diesel en chemische grondstoffen. Belangrijke investeringen, zoals een warmtekrachtcentrale (2009), een ontzwavelingsinstallatie (2011), en een Delayed Coker Unit (2019), verbeteren de energie-efficiëntie, CO₂-reductie en productie van schonere brandstoffen.

INEOS Group

INEOS België heeft verschillende vestigingen in de haven, waaronder productie-eenheden te Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Doel en Zwijndrecht. Deze locaties produceren een breed scala aan chemische producten, waaronder grondstoffen voor de kunststof- en farmaceutische industrie.

SeaTank Terminal

SEA-Tank Terminal Antwerpen, onderdeel van de SEA-invest Groep, exploiteert meerdere terminals in de haven van Antwerpen. Ze bieden geavanceerde opslag- en overslagfaciliteiten voor diverse producten, waaronder minerale en plantaardige oliën, vloeibare meststoffen, melasse, visolie, biobrandstoffen, chemicaliën en andere vloeistoffen. De terminals bieden diensten zoals ship-to-ship overslag, blending, homogenisatie, verwarming, stikstofdekens, vrachtwagenlaadfaciliteiten, douane- en accijnsopslag en afvullen.

Lanxess

LANXESS is een wereldspeler op het gebied van specialty chemicals. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en verkoop van chemische halffabricaten, additieven, chemische specialiteiten en kunststoffen. De productiesite van LANXESS Belgium is gevestigd in Kallo en telt ongeveer 200 medewerkers.

Vesta Terminals

Vesta Terminals baat een tankenpark uit, voornamelijk gericht op de opslag en verwerking van brandstoffen. De terminal heeft goede verbindingen via zeeschepen, binnenvaartschepen, spoorwegen, wegen en pijpleidingen.

Umicore

De Umicore-site in Hoboken is een van 's werelds grootste raffinaderijen voor edelmetalen, gespecialiseerd in het recycleren van complexe materialen zoals industriële bijproducten, elektronisch afval en gebruikte katalysatoren. Jaarlijks verwerkt de fabriek honderden duizenden tonnen materiaal, waaruit 17 verschillende metalen worden teruggewonnen, waaronder goud, zilver, platina, rhodium en palladium.

Vopak

Vopak heeft vier vestigingen te Antwerpen, allen aangesloten bij Brandweernetwerk Zeehaven-Schelde. Hun tankenparken leveren diensten voor verschillende grote chemieproducten, voornamelijk in de gespecialiseerde chemicalieën, zuren, HACCP producten en olefins. Daarnaast ontwikkelen ze een terrein van 105 hectare voor de verwerking van producten in de transitie naar hernieuwbare en innovatieve brandstoffen. De terminals beschikken over intermodale transportmogelijkheden en verschillende jetties.

ATPC

ATPC is onderdeel van het bedrijf VTTI en ligt strategisch in de Haven van Antwerpen, verbonden met een uitgebreid pijpleidingennetwerk. De terminal biedt opslag, handling en verwerking van energieproducten, met flexibele oplossingen voor koolwaterstoffen, LPG (druk- en gekoeld) en bitumen.

3M

Het Amerikaanse bedrijf 3M heeft een productiesite te Zwijndrecht, waar het bedrijf sinds de jaren 60 actief is in de specialty materials.

Brandweernetwerk
Zeehaven-Schelde

BZS is een publiek-private samenwerking gericht op de preparatie en repressie van grootschalige, specialistische of langdurige incidenten in het Zeehaven-Schelde gebied.

essenscia

Project mogelijk gemaakt door essenscia.

Contact